Historik Ljugarns Strandcafé och Restaurang


Under 1920- och 1930-talet fanns två kaffeställen utmed Strandvägen i Ljugarn. Strandkaféet låg då på dagens Strandvägen 25. Strandserveringen var det mindre och låg på sjösidan, på Strandvägen 6, där Ljugarns Strandcafé och Restaurang ligger idag (bild 1). Strandserveringen startades av Ardretöisen Emilia Ahlbin och kallades även för Milas Kafé. Kvinnan på bild 2 är Emilia Ahlbin som startade verksamheten på 20-talet.

På 1930-talet övertogs och utvidgades Strandserveringen av Elsa Levander, fortfarande ihågkommen för sina härliga, vedspisgräddade bullar. Huset (halvan med väggar) var på den tiden ungefär lika stort som köket är idag. Andra halvan av huset hade tak men öppna sidor. När konkurrenten på Strandvägen 25 försvann fanns det bara ett café kvar på stranden och då föll det sig naturligt att Strandserveringen började kallas för Strandcafét, vilket det heter i folkmun ännu idag.

Bilder: Ardre Sockenförenings bildarkiv.

Frej Hägglund och Barbro Bergner köpte Strandcafét 1982 och sedan dess har familjen Bergner-Hägglund utvecklat rörelsen. Som sig bör i familjeföretag var det redan 1982 mangrann uppställning på ledig tid med barnen Johan, Malin och Elin inkluderade. Även Frejs föräldrar, Inge och Ingrid, var mycket involverade. Barnen hjälpte till med det som gick t.ex. plocka med Elsas gamla porslinskoppar, undersöka diverse reklammaterial och leka café.

Första utbyggnaden av Strandcafét skedde redan 1982 när huset köptes. Då byggdes väggar under det befintliga taket och huset försågs med ventilation, vatten och avlopp. En liten veranda byggdes mot havet samt ett litet förråd intill som skulle rymma förråd, WC och dusch. Vedspisen fick lämna skutan och där blev det istället en liten diskavdelning. Bygget hinner precis klart innan sommaren och den 8 juli 1982 godkände Hälsovårdsnämnden Ljugarns Strandcafé som livsmedelslokal typ kaffekök och utfärdade bevis på att sortimentet fick utgöras av kalla och varma drycker, smörgåsar, våfflor med grädde/sylt, milkshake, lösglass och kaffebröd. Frejs mamma Ingrid bakade kanelbullar för glatta livet och utöver kanelbullarna blev Strandmackan storsäljaren – ett pitabröd fyllt med ost- och skinksallad och Frejs egna Rhode island dressing.


Några prisexempel från 1986

Strandmackan 18 kr

• Räksmörgås 15 kr

• Våffla med sylt och grädde 15 kr

• Chokladtårta 15 kr

• Kaffe med påtår 7 kr

• Våffla med 2 kulor glass 6 kr

1990 tog äldsta barnet Johan och hans flickvän Mikaela över Strandcafét. De drev framgångsrikt cafét under hela 90-talet. Drömmarna sprudlade, menyn utökades och gästerna blev flera. Årligt midsommarfirande och beachvolleycup infördes 1993, två fina traditioner som lever kvar ännu idag. Sommartoasten (grillad baguette med ost, skinka och svartpeppar – med kalla tomatskivor) blev en omtyckt nyhet och såldes till strandgästerna under många år. Strandcafét växte snart ur sin kostym och 1994 byggdes en ny vacker matsal för cafégästerna mot havet. På så vis kunde den befintliga serveringslokalen användas enbart som caféts försäljningsområde.

År 2000 tar yngsta barnet Elin (nuvarande ägare) över rörelsen tillsammans med Anna Elvander, även hon en av Ljugarns sommartöisar. Elin och Anna vill starta bordsservering på kvällarna och för att möjliggöra det är det dags att bygga ut igen. Köket behöver byggas ut och mer yta krävs för kylar, frysar, förråd. Även matsalen mot havet förlängs för att ge plats åt ett litet diskrum intill köket samt en liten bar i anslutning till matsalen. Vatten, avlopp och ventilation förbättras ytterligare, fettavskiljare installeras och verandan blir större. Verksamheten byter namn till Ljugarns Strandcafé och Restaurang, men i folkmun är det fortfarande Strandcafét som gäller. På dagarna är det fortsatt självservering med enklare cafémat men kvällstid erbjuds numera bordsservering, livemusik, fullständiga rättigheter och à la carte-meny.

2002 träffar Elin sin stora kärlek, Jakob Tholsby, i baren på Pighuset. Jakob skulle egentligen bara sommarjobba en säsong som kock på restaurang Kråkan men Elin fick honom på kroken och sen var han fast. 2003 kommer även Jakob in i rörelsen och hans talang och breda erfarenhet lyfter verksamheten till nya nivåer. Den goda maten och det fina läget blir en svårslagen kombination. Verandorna byggs ut och med hjälp av filtar och gasolvärmare sitter gästerna gärna kvar länge på kvällen för att blicka ut över horisonten. Ljugarn växer så det knakar kommande årtionden och gästerna blir flera. Det lilla Strandcafét på Ljugarns strand lockar ständigt nya gäster.

Sedan 2015 erbjuds bordsservering hela dagarna, både lunch och middag. Cafét med sin glassbar och minigolfuthyrning finns fortfarande kvar. En populär nyhet är after beachen på eftermiddagarna - ofta med livemusik. Varje år anordnas fortfarande midsommarfirande och beachvolleycup i enlighet med traditionen som Johan och Mikaela startade 1993. 2018 tog Elin och Jakob även över ägaransvaret. Idag sysselsätter Strandcafét ca 35 personer varje sommar och erbjuder därmed många av Ljugarns sommarungdomar sitt allra första jobb. Sommaren 2020 fyller restaurangen 20 år och idag serverar det lilla köket i det mossgröna huset på stranden mer än 25 000 tallrikar under en sommar och badgästerna slukar i sig minst 15 000 glassar.

Sedan 2019 har Elin och Jakobs verksamhet även utökats med Strandvillan som är ett av Ljugarns vackra gamla pensionat från 1920-talet. Efter en totalrenovering under 2018-2019 är Strandvillan nu åter ett hem vid havet för Ljugarns tillfälliga badgäster. Läs mer om det på strandvillanljugarn.se

facebook
Instagram

Tel: 0705-493378
Strandvägen 6, 623 25 Ljugarn
© 2020 Ljugarns strandcafé